Jasper National Park 2019. Наші перші гори в Канаді – Частина 1

Відомий факт: Канада це країна, в якій можна знайти одні з наймальовничіших краєвидів у світі. Результатом величезної території є те, що тут представлені майже всі можливі типи рельєфу від широких рівнин з полями до величних гір. Про гори ми сьогодні і поговоримо.

З красою тутешніх гірських пейзажів, на мою дуже субьєктивну думку, може зрівнятись не так багато інших місць у світі. Знаючи про це, і проживши в країні досить довгий період часу, ми, звісно, хотіли навідатись в ті краї колись і побачити цю красу на власні очі, в одночас, конкретних планів ніколи не мали.

Проте, як це не рідко і буває, найкращі речі трапляються не заплановано. Так сталося і на цей раз. Вирішили ми летіти в Париж, купили квитки з нагоди акції до дня закоханих, а опинились в Джаспері, Альберта.

Тут я звісно опустив де-які деталі про те як компанія авіаперевізник збанкрутувала (привіт, WOW Airline), поїздка в Париж відмінилась і ми вирішили нарешті втілити давнє бажання поїхати в західні частини країни.

Центр міста Джаспер з горами на задньому плані

Треба відзначити, що Джаспер парк (Jasper National Park) і місто Джаспер це далеко не єдині і навіть не найвідоміші місця серед Canadian Rockies. Більш відомим є Банф парк (Banff National Park) і, відповідно, одноіменне місто Банф. Проте, швидко знайти квитки вдалось тільки до Едмонтона а це вже і вирішило долю нашої пригоди.

Треба зазначити, що на відміну від Банфа, до якого від найближчого аеропорту в місті Калгарі їхати приблизно годину, Джаспер розташувався значно далі, і дорога від Едмонтона займає приблизно 4х годин автівкою. Дорога досить нудна і на всьому протязі трапляються лише декілька невеликих містечок в перервах між кермуванням через нескінченні лани.

Отелі та інше тимчасове житло на території самого національного парку дороге, може легко починатись від $100 і більше за добу (особливо якщо бронювати пізно), тому в якості компромісу можливо зупинитись за межами території парку в одному з маленьких містечок, що ми і зробили. До нашої уваги припало місто Хінтон (Hinton) що розташувалось приблизно в 75 кілометрах від міста Джаспер і десь в 25хв їзди від початку гірського масиву.

Передмістя Хінтона де ми зупинились

В Хінтоні нас у себе в будинку розмістила родина чию кімнату ми знайшли на Aribnb. Люди виявилвсь дуже привітливими, вони з радістю надали нам мапи парку, розказали про найкращі місця що треба обовязково відвідати і навіть люб’язно надали нам кілька шумових патронів і пускач для них (виявилось, не даремно, голодних ведмедів які нещодавно прокинулись від зимової сплячки в Джаспері в травні більш ніж достатньо). Виглядає це як звичайна кулькова ручка на кінець якої накручується шумовий патрон.

В Хінтоні з населенням близько 10 тис. людей життя протікає спокійно. Багато людей працюють в сфері видобутку корисних копалин (природній газ, нафта, тощо), сфері послуг. Серед родин дуже популярними є дома на колесах і великі пікапи. Така комбінація дозволяє взяти “на борт” всіх членів родини і разом відправитись на один з сотень кемпінгів в горах.

Наступний день ми розпочали з того що проклали маршрут до Maligne Canyon. В нас вже на той момент був приблизний список місць що ми планували відвідати і одним з них був саме цей каньйон. Наш шлях ми подолали за кілька годин зробивши зупинку в місті Джаспер. Власне, практично будь-який маршрут з Хінтона так або інакше пролягає через місто Джаспер яке розташоване в самому серці одноіменного парка де сходяться и одному місці кілька основних хайвеїв.

1. Каньйон Малінь (Maligne Canyon)

Каньйон дозволяє зблизька побачити результат роботи сил природи. Впродовж тисяч років гірський струмок виточував собі шлях через ґрунт і вапняк залишаючи по собі ущелину глибиною 50 метрів і шириною близько 3-4х. Стіни каньйона здебільшого гладкі і покриті мохом.

Навколо прокладено кілька піших трейлів які дозволяють непогано дослідити природній “витвір мистецтва”.

Основний маршрут пролягає на горі і перетинає розщелину кілька разів. На ньому є кілька непоганих місць для того щоб зробити фото на пам’ять.

Проте саме цікаве можна знайти лише звернувши з основого трейлу на стежину що веде до дна каньйона. Тут, спустившись до рівня річки, можна спостерігати процес який і прорізав більше п’ятидести метрів каменю за довгі роки.

Нашою наступною зупинкою стало Maligne Lake, яке розташоване в тридцяти хвилинах автівкою тією ж дорогою що привела нас до каньйона. Maligne Lake це високогірне озеро з водою яскраво-смарагдового кольору, з усіх боків оточене мальовничими вершинами гір. Вся дорога до нього іде вгору і далі від основного шосе (Icefields Parkway) де проходить основний автомобильний трафік. Згодом температура “за бортом” починає помітно падати, машин стає ще меньше а шанси зустріти представників місцевої дикої природи зростають експоненційно. Нам, на приклад, зустрівся ось такий чорний ведмідь що безтурботливо збирав собі скісь ягоди на узбіччі дороги. Він був настільки зосереджений що навіть не потурбувався підняти голову і подивитись на нас.

На жаль на місці призначення нас чекало розчарування. На фото озеро виглядає дуже яскраво, проте, як виявилось, початок травня це не самий вдалий час для його відвідування, бо високо в горах в ці дні ще помітно холодно а сніг навіть не думає танути.

2. Miette Hot Springs, Pyramid Lake

Ніч пройшла дуже швидко (в буквальному сенсі, через те що цей регіон розташований сильно північніше Торонто, в літній сезон тут починає темнішати лише після десятої вечора і так само дуже рано наступає світанок). Зранку ще втомлені від двох останніх днів за кермом, ми обрали меньш агресивний маршрут з місцями ближче до Хінтона. Цього разу до списку увійшли Miette Hot Springs (гарячі джерела) та Pyramid Mountain в самому передмісті Джаспера.

Дорога до Miette Hot Springs

Власне, не так важливо, куди саме ви їдете, бо вас завжди супроводжують пейзажі, варті тисячі слів. Хвилясті гірскі дороги часто обладані невеликими оглядовими майданчиками, де зручно припаркувати авто і провести пару хвилин просто насолоджуючись краєвидами.

На паркінгу біля гарячих джерел (Miette Hot Springs) нас вже чекали кілька добряче відгодованих гірських козлів. Вони, абсолютно не зважаючи на людей, ходять повз запарковані автівки в пошуках чогось смачненького.

Це ну дуууже красиво наживо

І хоч самі джерела виявились закритими (знову ж таки, не сезон) сюди все одно варто проїхати, хоча б за місцевими краєвидами та гірськими трейлами. І хоча ми не були відповідно підготовлені (зимове взуття), тим не меньше нам вдалось подолати кілька кілометрів вглуб гірського лісу по глибокому мокрому снігу до тих пір поки уздовж трейла не почали все частіше і частіше потраплятися сліди якоїсь крупної тварини (ведмідь?). Це вже було трошки занадто, особливо якщо врахувати, що окрім нас на трейлі не було жодної іншої людини, сигнал на телефоні пропав ще давно а ноги вже почали мокнути.

Засніжений трейл вглуб лісу від Miette Hot Springs
Я, довольний, що не став обідом місцевого грізлі 😀

3. Pyramid Mountain & Pyramid Lake

Наступною і останньою зупинкою на нашому маршруті в той день стала Pyramid Mountain, що розташована прямо за містом Джаспер, її часто можна побачити на фотографіях самого міста і вона має дуже характерну форму.

Наш “кінь” на фоні Pyramid Mountain

Біля самого міста Джаспер, в принципі, не мало цікавих місць, тому, якщо планувати таку поїздку заздалегіть, має сенс зупинитись саме в Джаспері, з якого потім дуже зручно в будь-якому напрямку.

Pyramid Lake
Pyramid Island – популярне місце серед весільних фотографіф

Продовження в настуному пості (тут).

Залишити коментар